Започва интензивното търсене на работници за сезонна заетост в чужбина. Инспекцията по

...
Започва интензивното търсене на работници за сезонна заетост в чужбина. Инспекцията по
Коментари Харесай

Инспекцията по труда предупреждава работниците за измами

Започва интензивното търсене на  служащи за сезонна претовареност в чужбина.  Инспекцията по труда припомня на претендентите да бъдат  внимателни за евентуална машинация  при наемането им. Инспекцията предлага връзката сред шеф - служащ да е публична, в писмена форма, без значение от методите на изпращане. Условията, които са контрактувани при наемане на работа, следва да са писмени и да съдържат изискванията на труд в приемащата страна, в която ще се поставя трудът. Законодателството планува да са налице и разполагаем на служащият писмени документи, като трудов контракт, съглашение за командировка и други В формалните документи наложително се показват контрактуваните условия на труд и заплащане, в сходство с настоящото законодателство на приемащата страна.
Прочетете още
От Инспекцията по труда прецизират още от  задължителната  информация в формалните документи за наемане на работа в чужбина:
" Размерът на главното и на спомагателните трудови възнаграждения;Условията за полагане на ексклузивен и на нощен труд и размерът на заплащането им; Продължителността на работния ден и работната седмица, на дневната, междудневната и седмичната почивки;Дните на формалните празници; размерът на платения годишен отпуск;Условията за жилищно настаняване на служащия или служителя;Други финансови условия на командироването или изпращането (пътни разноски, квартира и др.) ".
От лицата не могат да бъдат изисквани авансово такси и други заплащания, оповестяват още от Инспекцията по труда.

От компаниите - медиатори, разрастващи активност по устройване на лица на работа в чужбина, се изисква наложителна регистрация на тези компании медиатори и предприятията, които обезпечават краткотрайна работа (ПОВР). " Лицето би трябвало да има подписан посреднически контракт с нея и да потегля от България със подписан трудов контракт с работодателя, при който ще работи в приемащата страна, на понятен за него език. Най-често се оферират контракти на двата езика - на български и на страната, в която ще се поставя трудът. При изпращане от ПОВР служащият би трябвало да получи образец от трудовия контракт, подписан с предприятието, осигуряващо краткотрайна работа, и копие от регистрацията му в Национална агенция за приходите. Самото изпращане в предприятието ползвател се прави с писмен акт. В него се показва датата на явяване в предприятието ползвател, точният му адрес, мястото на работа, работното място, наименованието на длъжността и характерът на работата, както и длъжностното лице, при което следва да се яви служащият или служителят. Актът се връчва на служащия или служителя против автограф не по-късно от един работен ден преди датата, избрана за постъпването му на работа в предприятието ползвател, като се отбелязва датата на връчването му ". Това оповестяват още от Инспекцията по труда.

Списъците на лицензираните медиатори и ПОВР са налични на уеб страницата на Агенцията по заетостта 

От Инспекция по труда обръщат внимание и на командированите в чужбина лица: " Работници зад граница могат да бъдат изпратени и от шеф като командировани лица в границите на даване на услуги. Едни от най-сигурните знаци за допустима машинация са настояването кореспонденцията да се води онлайн или по телефон, както и отводът от директен контакт на предлагащия претовареност с търсещия работа или уговаряне на срещи отвън офис. От търсещите работа лица не могат да бъдат изисквани и такси или други заплащания, с цел да бъдат устроени на работа. При командироване в границите на даване на услуги трудовият контракт е с командироващия шеф. Условията на труд при командироването се разказват в съглашение, което се подписва сред работодателя и командирования служащ. "

При изпращане посредством командироване, сигнал за машинация е, когато работодателят работи като така наречен " пощенска кутия ", т.е. не развива забележителна идентична активност в България, а подписва трудови контракти с лицата само, с цел да ги изпрати зад граница.

По план " Контрол на командированите лица " и посредством Европейския обществен фонд, Инспекцията по труда сътвори въпросник за самокритика, благодарение на който може да се ревизира дали командироването има белези на недействително. Той е наличен на единния народен уеб страница https://postedworkers.gli.government.bg/ по отношение на командироването на служащи, поддържан от Агенцията. "

Гражданите могат да се извърнат към ИА " Главна ревизия по труда ", при положение, че трудовите им права са нарушени. Важно за контролните органи е да разполагат с данните за работодателя в приемащата страна, при който ще поставят труд, и за обекта, където работят.

За българите, работещи в чужбина, се поддържа телефонен номер 00359 2 8101 747, на който могат, в работно време, да потърсят консултация и подпомагане.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР